Csőátvezetés

Feldolgozó üzemekben lévő összes különböző csőátvezetés megfelelő tömítése higiéniai szempontból az egyik legfontosabb és egyben legnehezebb feladat. Hiszen a falakon, mennyezeten vagy akár a padozaton lévő tömítetlen rések élelmiszerhigiéniai kockázatot jelentenek – lehetővé téve a nedvesség, szennyeződés vagy esetleg a kártevők bejutását egyik területről a másikra.

A tömítésre vonatkozó igények eltérőek lehetnek attól függően, hogy már meglévő csővezetéket kell burkolni vagy új cső telepítéséhez keressük a legjobb megoldást.

Bármelyikről is legyen szó, VAN HIGIÉNIKUS MEGOLDÁS.

MEGLÉVŐ CSŐÁTVEZETÉSEK UTÓLAGOS BURKOLÁSA
Számos példát lehet látni és egyben hagyományos megoldásnak is számít, amikor a rozsdamentes cső takarását egy szintén rozsdamentes karimával látják el – lefedve a rést. Ennek a megoldásnak hátránya, hogy a lemez hátuljára valamilyen tömítőanyagot raknak-így nyomva a falhoz a karimát. Az idő múlásával a tömítőanyag elkerülhetetlenül kiszárad és elveszíti tapadó tulajdonságait, megrepednek és légrések keletkeznek. A mozgással és rezgéssel kombinálva pedig a lemez hamarosan leválik a csővezetékről vagy a falról. Kialakításuk nem képes kompenzálni a csővezetékek elferdülését, a csövek lejtését, mozgását vagy rezgését.
Ezen karimák hatékony alternatívája lehet az elasztomer csőátvezető. Az elasztomer az elasztikus és polimer összeolvadásával keletkezett, vagyis rugalmas polimert jelent. Az elasztomerek kis erő hatására is könnyen deformálhatók, és az erőhatás megszűnte után viszonylag nagymértékben felveszik a deformáció előtti alakjukat. Ez a rugalmas tömítőbélés a helyszínen méretre vágható, hogy a csővezeték körül légmentes tömítést biztosítson. Az elasztomertömítés csillapítja a csővezeték rezgését és elnyeli a zajt. A falhoz, mennyezethez, padlóhoz biztonságosan rögzíthető egy előre kifúrt csavarokkal rögzíthető rozsdamentes acél gyűrű segítségével. Ezzel a kialakítással nincs szükség tömítőanyagokra. A stabil rögzítésnek köszönhetően nem válik el a faltól, padlótól vagy akár a mennyezettől.

ÚJ CSŐÁTVEZETÉSEK BURKOLÁSA
A legoptimálisabb időpont, hogy elkerülje a fenti problémákat a csőátvezetésekkel kapcsolatban, ha már az új létesítmény építésekor kerülnek fel ezek az eszközök a csövekre. Ezzel a későbbiekre nézve időt és pénzt spórolhat meg.
Higiénikus fehér szilikonból készült rugalmas csőátvezető biztosítja a hőállóságot és a tisztítással való kompatibilitást, amelyre a feldolgozóüzemekben feltétlenül szükség van.
A kúpos vég a helyszínen a csövekhez, csővezetékekhez igazíthatók – vághatók. Így a szilikon elasztomer szorosan körbefogja a technológiai csővezetéket és rugalmasságával lehetővé teszi az esetleges mozgását a csőnek, miközben csillapítja a rezgést.

A csőátvezetők nem csak beltéren, hanem kültéren is használhatók.

A kültéren elhelyezkedő csövek esetében a higiéniai tömítéssel kapcsolatos elvárások kevésbé jelentősek. Bár ritkábban kell megfelelni a higiéniai követelményeknek, de továbbra is fontos szempont, hogy megfelelően zárjanak. Továbbá ellen kell állniuk az ultraibolya sugárzásnak és az állandó hőmérséklet-változásoknak. Mivel ezek a csőátvezetők UV stabil szilikonból készülnek és hőmérséklet tartományuk ¯40 °C – 260 °C között van, így bátran alkalmazhatók kültéren is.

További termékek

FRP panelek

Az FRP (Fiberglass Reinforced Polyester) egybefüggő, üvegszállal erősített – ezáltal kiváló szilárdságú – paneleink felületén nincsenek repedések, felületeik nem korrodálódnak és a táblák közti speciális eljárással készült és...

Bővebben a termékről

Mennyezeti elemek

Függesztett álmennyezethez használt kiváló szilárdságú 2,3 mm vastagságú FRP lap, üvegszállal erősített így évek múltán sem hajlik meg. Kiváló szilárdságú paneleink felületén nincsenek repedések, felületeik nem korrodálódnak, könnyen...

Bővebben a termékről

Ipari ütközésvédelem

Hygienic Magyarország többféle méretben kínál üzemekben, raktárakban, folyosókon alkalmazható ipari ütközésvédelmi megoldásokat. Árumozgatás során gyakran jelent problémát a targoncák villája/ oldalpanelje vagy kézikocsik által okozott falsérülések, melyek maradandó...

Bővebben a termékről
További termékek